”En dårlig håndværker giver sit værktøj skylden - den dygtige vælger det rigtige værktøj...”

Ukendt

Web udviklingssystemer er designerens software og værktøjer. Designerens valg har betydning for din hjemmeside og hvordan du kan vedligeholde den senere

CMS er "Content Management System". Oversat til dansk betyder det "indholdsstyring og vedligeholdelsessystem". Det er med andre ord et system, som kan styre og vise ens hjemmeside og dens indhold.

HTML5, CSS3, PHP, Javascript, SQL og FTP

Browserne Microsoft's Internet Explorer, Google's Crome, Apple's Safari og  Mozilla's Firefox læser alle  HTML5 (HyperText markup Language) som bruges til at strukturere og præsentere indholdet på internetsiderne. Sidens udseende og formattering beskrives af Browserne med CSS3 (Cascading  Style Sheets)

Uden disse kodesprog kan hjemmesiden ikke vises på browseren. På den anden side er de også tilstrækkelige til at kunne lave en hjemmeside.

PHP og Javascript er også kodesprog, som browserne forstår direkte. De bruges f.eks. til at lave små programmer, der kan udføre specielle funktioner. PHP kan kommunikere med en database og Javascript lave animationer på siden.

SQL (Structured Query Language) er sproget der definerer en database på serveren og som kan manipulere med data.

Hvis designeren vælger at kode hjemmesiden direkte med disse kodesprog kan han gøre det med en almindelig teksteditor og en programsoftware FTP (File Transfer Protocol) som kan uploade filerne til serveren, hvor hjemmesiden skal ligge.

Pas på når udviklingssystemet skal vælges til din hjemmeside. De har alle deres fordele og ulemper for designeren, men også for dig. De fleste er CMS, men CMS dækker over mange forskellige systemer, der hver har deres specielle egenskaber.

WYSIWYG

Heldigvis for designeren er der software, som giver mulighed for umiddelbart at se resultatet af kodningen. Der er også software, som "oversætter" et grafisk layout med billeder og tekst til en færdig hjemmeside. Her behøver designeren faktisk ikke selv at kunne programmere i kode.

Adobe's Dreamweaver og Muse er meget brugte eksempler på sådan programsoftware.

CMS-systemer

Nyhedssider, som f.eks dagbladenes, hvor indholdet konstant udskiftes, er baseret på CMS. Mange almindelige hjemmesider, som f.eks kvbolig.dk og odderbaek-glas.dk, bygger også på et CMS system.

CMS systemet opbevarer dit indhold på en database, og her kan du hente indholdet frem, ordne og søge på ord og sætninger. Vil du f.eks have en blog eller en webshop på din hjemmeside er det en nødvendighed.

CMS består af et grundsystem og en række selvstændige moduler som kan tilknyttes. Designeren kan købe design templates, som er skabeloner eller layouts som bare mangler relevant indhold.

Besøgende på nettet ser "frontend" siden, hvor de evt. med et password kan logge sig ind på sider, der er tilgængelige for registrerede besøgende.

Som administrator af siden har du med et password adgang til "backend". Her kan du tilføje nye sider, tekst, billeder med mere. Det er også "backend designeren bruger, når siden sættes op.

Normalt kan siderne også redigeres fra frontend, hvis brugeren har rettigheder til det. Det er nemt og resultatet på ses umiddelbart efter.

CMS-hjemmesider ser tit lidt for skabelonagtige ud. De ligner hinanden fordi de bygges på de samme temaer og templates.

Hvis man vil lave et unikt layout bliver det hurtigt svært og dyrt. Der er mange regler at sætte sig ind i og indlæringskurven kan være stejl. Man skal kende systemet rigtigt godt før man kan få et godt resultat.

Der flere end 1.200 forskellige CMS-systemer på markedet!

Udvalgte CMS systemer

Wordpress

Wordpress er på verdensplan det mest udbredte CMS-system. Det er udviklet som et blog-system, men kan sagtens bruges til almindelige hjemmesider.

De fleste webdesignere bruger Wordpress med standardskabeloner (themes). Det er let, siderne ser ud "som de skal".

Muse som CMS - Museexpress

Muse kan udbygges med CMS-system. Det kan arbejde sammen med Wordpress med Museexpress.

Det kan udbygges til at indeholde en komplet webshop

Med Muse kan man redigere tekst og billeder direkte på hjemmesiden (med rettigheder og login).

TYPO3

TYPO3 er et danskudviklet CMS-system, der har været på markedet nu i mange år. Det er meget udbredt på verdensplan, især er det brugt i Tyskland og i Skandinavien til store og omfattende hjemmesider.

Det er fleksibelt og kan alt, men det er svært at komme i gang med. Derfor er det mest de seriøse og professionelle webdesignere, der bruger det.

Som administrator af en TYPO3 hjemmeside kan du let og nemt redigere på sidens frontend.

October CMS

October er et kun et par år gammelt CMS-system, men det er så lovende at det skal nævnes her.

Det er en "back to basis" web platform, som gør hjemmeside opsætning, design og redigering hurtigere og mere intuitiv. Der er allerede en imponerende mængde plug-ins, som dækker alle almindeligt forekomne behov.

October kan bruges til at bygge alt fra simple præsentationssider til omfattende hjemmesider med blog og shops.

Forside

Kontakt

Tilbud på din hjemmeside

Webgraphic ApS  Skovkrogen 10 7323 Give

Ukendt
Ukendt
Ukendt
Ukendt
Ukendt
Ukendt